Saturday, February 16, 2008

al-mukaddimah..

assalamualaikum wahai banjar-banjar semalaysia..(or even to those who are not)

actually..aku nih kadak bisa banar bersurah banjar..
tapik..handak juak ai menerai-nerai manulis bahasa ibuku nih..
handak basurah di luar sanak..kadak bergeng..takut kut2 ditertawak akan..
handak join forum banjar pun..ngalih banar handak betamu forum banjar malaysia..
kalau jumpa pun yang hagan indon..
udah tuh, aku pun menulis di sinik..

kepada siapak yang banjar tuh..ayuh la kita memandir di sinih..
betukar-tukar pendapat..
selamatkan bahasa banjar yg indah ini dari hilang di dunia nih...

41 comments:

khairul said...

blog nih hagan banjar hajak kah?

sham said...

wahwah..

diang_bungas said...

adik beradik ku..huhu..
mari bersama2 bersurah banjar di sinih...

padelah said...

hidup banjar!

diang_bungas said...

ye betul!!
hidup banjar!!

haha!

zarina said...

umaiiii yaaiiii... napang nyakk... bersurah banjar kadak bisak, saun 9sound) kayak napang-napangnyakkk... he,he, aku geli bila nak baca, macam pelik sangat ejaannya!! woii, bebbie la ni!!

diang_bungas said...

yang kadak bisak tu pang handak dibisak-bisak akan....

haha!

zarina said...

akuk mungkin akan ke putrajaya 2-4 mac, ada kursus di sanak. ikam ada kelas ka kadak? ingat aku mau melepak-lepak, ada masa pegi ikea ke... ikam free ke? umaiii... kadak parunak bangat ni ni ni... kalau kak tie tau blog ni mesti kena kutuk punya... biasala kak tie... eh, what's up out there??

zarina said...

to all bloggers here...
don't be ashamed if your banjar proficiency not as good as mine..(hak,hak, well u know me!!)but i accept that banjar language is quite diffficult to comprehend when u try to read it out compare to listening to it. but, yes.. if this diang_bungas speaks banjar, it will sound like a frog trying to sing ct nurhaliza's song... quite funny.. no actually she sounds very funny... emmhh, i heard that many times and usually i couldn't stop myself from laughing... diang_bungas... good luck with this banjar language blog... got to go, have to fetch my kids from their taek-kwon-do class...

diang_bungas said...

umaiai jarinak...
nyaman bangat ikam menyambat aku basurah kayak katak manyanyik lagu siti leh??
huh!

sham said...

manjadik jua aii ikam punyak blog nih!!cumanyak kanak buat latihtubik lagi untuk basurahh..pulisshh balik apa yang umak ajar.jangan hampalingan hajak basurah nanti ditatawak andi hurang..maluikk..aku nik kadaklah handal bangat basurah tapi aku nik memang banjar totok..janis yang makan bujuk hirang!!pasankuk awan adingberadik janganlah buat buat lupak yang kitak nih urang banjar sg manik..mandi parit samuanya..jauh manak kita,pandai manak kitak tatap urang banjar..bukan disuruh taksub tapi ingat hagan kadak hilang ganarasik nih..jangan iaa pulak jadik banjar lupak diriik...pupai

diang_bungas said...

huahua..
ikam tu ya ai banjar sg manik sham...
tapi hagan aku nih banjar moden..
hahahahah!

Anonymous said...

aduhai adingkuk nang penghaluinyak...

alangkah bungasnya usahak muk nik. meulah sesuatuk nang baruk memang ngalih... tagal kalau sabar, insyaallah kinak keliatan hasilnyak.
moga2 allah meitihik apa nang diulah muk nik sesuatu nang baik...

bang ajam muk..

meme said...

kulaan la nih

diang_bungas said...

wahwah..abang ajam kuk..
mekasih membarik samangat ka akuk nih..
tagal lagik..manulis nih susah bangat kalau diabndingkan awan basurah..
taim nyak juak kadadak..
bayak bangat asignment nih..
tapi..demi banjar..ku ulahik ai juak...

tata_tortt said...

hauhuahuah....
di sinik rupanyak kulaankuk...
umaiyai.... basurah kayak pipit...
cipcipcip..capcapcap...
ngaleh rupanyak mengulah ayat
mak...oh, mak...
kemarik... kadak bisak nih.
tulungggg!!!!

diang_bungas said...

napanyak ai ngalih banar..
hantam sajalah!

sham said...

ngapangnyakk mancicip cicip kayak sasiur managur halilipan??basurah ni biasaklahh..bahurup pandapat awan disanak nang jauh dimatak parak di higak katihak nih...ohh diang uuii..jangan mamulicir takutan kahinak rusak kaunikkan bahasa ini nik..ancapik talipon umak batakun kalau ada nang `tarcompiuss vucab' nyak..
kedekeh..kedekeh...pupai

tata-torttt said...

uwah...
nalipon umak batakun yang banar..
cubak ikam itihik blog nih...
ada part pantun tahulah ikam...
cuba aiii kalau brani
pacah parut tabarurui kayinak parut ikam yang burui tu pay...

diang_bungas said...

umaiai..
handak manalipon umak batakaun?
wayah apak...kredit nih..kadak tapi adak...
handak di sms umak, kut ianyak kadak bisak membalas...

zarina said...

kah..kah..kah... umaiyaiii... tabarubut lintuhut aku katawak... napangnyak menalipon umak bertakun vocab... tehajajang umak kadak larat bersurah... yang bestnya, aku sorang je yang paham.. suma orang heran!!

ok, pantun aku...

ikan terhajajang mengitihi pupai,
pupai tekantut bungkas seluar,
oi diang_bungas, ujarmu ikam pandai,
pandai napangnyak... huar,huar,huar!!!

balas, jangan mengitihi hajak!!

zarina said...
This comment has been removed by the author.
zarina said...

diang ooii... itihi nik, cumil bangat nik... ni, napang bubuh gambar padak komen ni, kdak bisak ni...

zarina said...

oi pupai, bujuk hirang napangnyak? hirang tu aku ngarti, bujuk tu apang?

sham said...

lapas maracun tesandar kalatihan,
batamuk tapih manarai narai,
ikam bik nyamannyak barpantunan,
bujuk tuk mamarang diang aii...

abahnyak guring badangkur sarumahan,
amun disambat manyaut aii hinyak,
parut ku burui kadaklah manyusahakan,
itulah tanda sayang awan abahnyak...

manangkap sasiur diikat banang,
hagan dilapas sanang ditarik,
baharik hirang kayak hinduk bandang,
siapak ngarannyak ayuhaii takak??


kung kanggg kungg kang...
jangan tabukak muntung tuk nantik tagugur gigik tatawak...

diang_bungas said...

oi bibik..
amun ikam handak bubuh gambar, kena ada akaun blog nih asaan kuk..
aku kadak berapa sure la..

hehe..

umaiai..
usah bapantunan di sinik..
klik di tajuk 'pantun bahasa banjar' di higak tuh...

zarina said...

ooiii diang ooiii... akuk jadik ke putrajaya 2 mac hinggak 4 mac... 2 mac tuk aku naik bas kulukuk, bulik naik kapal tarbang lcct jam 9.30malam (sep duit) ikam buleh gak amik aku di pudu kulukuk, pukul brape kadak pasti lagi sebab tiket tak ambil lagi... aku duduk di JW marriot putrajaya... atau cara sanang hagan ke JW marriot, lrt? comuter? ikam pang paling sanang... akuk dgn member sorang... buleh ka kadak?

diang_bungas said...

bibik oi..(hahah!suddenly ter transform ke 'bibik'..hahha!)

2 mac tu buleh ai aku ambilik ikam di puduk.
tapi,handak tulak ke jw mariot tu, aku kadak bisak jalannyak..
tapi parak hajak awan rumahnyak tatak..
buleh ai kot ianyak mengantarik ikam ke sanak.
nanti udah kompom wayah apak ikam kemarik,esemes aku leh.

tata-torttt said...

bisak ai aku hatarin ikam bibik ka putrajayak tuk. parak bangat dangan rumahkuk inik. ikam infom aku leh ngaran bilak handak ka marik. akuk handak menyapuk lantai duluk... kakakahakahah!!

oi diang aiii... suamikuk request kamus banjar diadakan di sinik karanak ianyak kadak mengartik ucapan kitak inih.
awan pertimbangkan eh...
jamput otai2 manjadik panel2 juri...

diang_bungas said...

umaiai..handak bakamus leh..
buleh ai...tapi pakar bahasanyak kadadak..
bisak ai aku menghantamnyak.
tapik..kolokok ai kadak bujur..

aku julungik ikam perkataan ni..cubak ikam menarai translatekannyak..

tabarujul=
tabarurul=
bapapacul=
apatiak=
makaamam=
imbaham=
umaiai=
gawian=
hahampalingan=

ikam ajarik ai laki mu tuh..suruh ai ianyak translate perkataan nih..

hehe..
nanti aku update lg.

haha!

diang_bungas said...

correction:
tabarurui=

zarina said...

umaiii... bagusnya aiii handak bekamus banjar, lakikkuk handak juak mengitihi blog ni tapik kadak paham sebuting pun... kasiannnn... ngitihi akuk katawak sorang-sorang, handak ditranlate, kadak originalll...
definition
1. tabarubui - terbuka secara tidak sengaja dan bersepah-sepah jadinya
2. tabarujul= terjojol/tersembul
3. bapapacul= tercabut bahana orang yang tak reti merepairnya (kayak popai!!)
apatiak= ketiak... eh, bukan.. kesan daripada itu... (cehhh...!!)
makaamam= makanya... akibatnya..
imbaham= kena baham dek harimau...
umaiai= ayoyo....
gawian=profesion (peh...!!)
hahampalingan= hampagas... bersepah-sepah...

umat yang bukan banjar... jangan ikam terimak 100 persen definition ni, ikam kanak berguruk dulu, kayak abang ajam bagus aii kalau ikam handak bertanyak... banjar sg. manikk tukk...

tat-torttt said...

uwah...

akuk bujurik sadikit leh bibik...

umaiyai = amboi...amboi...
imbaham = haaa, kan dah jadi!!!

wahai seberataan kulaankuk...
akuk hanyar mam-booking rumah. teres duak tingkat... di bandar teknologi kajang, sapalaung jauhnyak dari bandar baruk bangik. alhamdulillah... sudah sampai rajakik kalukuk. 20x80. extended kitchen. kayinak kalau udah manghanyarik, kitak bakampulan seberataan leh... insyaallah paling lambat bulan sambilan 2009. sapang ngarannyak kadak parnah mambalun sate kajang, kayinak ikam oder saja leh awan akuk.....

Anonymous said...

Hi...ni Kak G

Anonymous said...

Oi..diang_bungas napang kadak guringankah hudah pukol berapa nik,... hudahlah tuk esok sakolahan.

diang_bungas said...

wah..kak g kuk..
ikam leh rupanyak...
iyak ai..handak guringan la nih...
tagal lagik handak manyudah akan aseinmen nih..
sawat lagik guringan ai..

(anyway ikam buleh manulis ngaranmuk di open id di bawah space manulis comment tu..hehe..)

zarina said...

ooiii diang bungai ooiii... lamak kadak berburak di sinik... akuk busy ambil ptk... umai.. panatnyak study, lama banar kadak study!! tengok soalan... terhajajang!!

eh, akuk ke kl lagi minggu depan, isnin-selasa, stay kat vistana hotel.... he..he... ada brani? takpe, kali ni aku mai dengan kawan-kawan... sebas.. rombongan cik kiah!! buat benchmarking ke politeknik shah alam...

diang_bungas said...

wayah apak handak mamandir..busy bangat nih..
eseiment kuk umaiai..handak pacul otak ku nih..

ikam ni frequent bangat ke kl ni leh..haha!

tata_tortt said...

huhu.... lamanyak kadak ber-blogging nih... mana ngarannyak kulaankuk... bizi heh??

si diang tuh awam xm... kayinak buleh hai lukuk manambah lagik blognya nih...

diang_bungas said...

ha..tahuk pun ikam aku ni wayah exam..
ikam tahuk..handak tatungging taguling nih membacak buku...
cuak kebebeh ni ikam tahulah....

Dinai said...

Salam sunya'an bubuhan, kakulaan

Aku katujuannai awan Zarina. Banjar nik, ngalih hanak amun manulis, nyaman amun manangari.

Aku gin pang, lawas hudah cikada tahagaan kulaan hanak bapandiran ilah paninian. Rindang jau urang. Taganangan. Kecaburan bakunyung di parit barapit, parit kung.. bandang.

Akuk cucubaan hajaai manulis. Aku nik halamnya bagana di sg manik. Taga dah belawasan kadada disituk. Banyak nang kalumpanan dah..

Hagan diang_bungas, ada jua ai lih kehakunan baulah blog nang ilah dinik. Bagusai kaya nintu. Bihanu ada ai jua tapikir, lalawasan kina kadada lagik dah generasi banjar yang bisa baucapan kaya paninian. Nang ada banjar moden. Yang hudah ba'asilimasi.